در این نوشته می خوانید:
امروزه به دلایل بسیاری اعم از روش ناصحیح زندگی، غذاهای چرب و مضر، چاقی و… مشکلات ناباروری افزایش چشمگیری در بین خانوادهها داشته است. این مشکل افراد را به شدت درگیر کرده و بسیار آزار دهنده است. در این بین مراجعه برای پیگیری و درمان ناباروری ثانویه که یکی از انواع ناباروری بوده و نوع خاصی از ناباروری نیز محسوب میشود؛ از این قاعده مستثنا نبوده و روندی افزایشی دارد. در این متن درباره علل، علائم و درمان «ناباروری ثانویه» اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
معنای ناباروری ثانویه چیست؟
در کنار مشکلاتی که عامل ناباروری و عدم توانایی در بچهدار شدن است که امروزه عده کثیری از زوجها را درگیر کرده است، نوع دیگری از ناباروری وجود دارد که معمولاً کمتر از ناباروریهایی بوده که عمدتا در مورد آنها شنیدهایم، مورد توجه قرار میگیرد. این نوع از ناباروری به حالتی اطلاق میشود که زوجین از قبل فرزندی دارند و در تلاشهای بعدی برای بچه دار شدن ناموفق بودهاند. به طور کی برای بارداری بار دوم یا بارداری که با سقط همراه باشد، نوعی خاص از ناباروری به نام «ناباروری ثانویه» شکل میگیرد که همچون بارداری اولیه علتهای مختلفی دارد و اگر زوجین قصد بارداری داشته باشند باید هر چه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنند.
ناباروری ثانویه چیست؟
بعد از بالا رفتن سن امکان باروری در بانوان و آقایان کاهش مییابد علاوه بر این در بعضی مواقع دلایل بیولوژیکی دیگری مانع از باروری زوجین در سن باروری میشود که در زنان و مردان متفاوت است. اگر زوجین بعد از فرزند اولشان قصد فرزندآوری بعدی داشته باشند و بعد از اقدام دو یا سه بار در هفته بعد از یک سال، هنوز موفق به بارداری نشدهاند، مشکوک به ناباروری ثانویه هستند. در این صورت است که با مراجعه به متخصص اورولوژی باید مشخص مشکل از کدام یک از زوجین و به چه دلیلی است که درمان صحیح روی شخص صورت گرفته و مشکل برطرف شود.

ناباروری ثانویه چیست؟
گفتنی است که در موارد بروز نشانههای خاص، در اولین فرصت ممکن مراجعه به پزشک صورت گیرد که در پایین به چند مورد از آن اشارهای کوتاه خواهیم داشت:
- قاعدگیهای نامنظم در زنان
- قاعدگی با فاصله زمانی بسیار کم مانند هر ۳ هفته یکبار
- قاعدگی با فاصله زمانی طولانی مانند ۳ ماه یا بیشتر از آن
- سقط جنین ۲ یا بیشتر از آن
- داشتن سابقه عفونت لگنی و یا ابتلا به آن در حال حاضر
- بالا رفتن سن (حدوداً بالای ۳۵ سال) در زنان
- لمس نکردن بیضهها و بروز مشکل در کیسه بیضوی مردان
- عفونت پروستات در مردان و سابقه عفونت در گذشته
علائم ناباروری
به طور معمول ناباروری علائم و علامتی خاص ندارد و تا زمانی که زوجین اقدام نکرده باشند، مشخص نمیشود که میتوانند صاحب فرزند شوند یا خیر. حتی اگر پیش از اقدام به بارداری احتمال دهند که بارداری آنها دچار مشکل خواهد شد، اصولاً باید بلافاصله به درمان آن بپردازند. بنابراین حتی اگر شما تا به امروز اقدام به بارداری نکردهاید، احتمال این است که مشکلی در باروری داشته باشید ولی از آن بیاطلاع هستید. با اینکه علامت خاصی در دست نیست که صد درصد باروری یا ناباروری شما را به صورت دقیق بیان کند، اما نشانههایی وجود دارد که با توجه به آنها میتوان به وجود مشکل پی برد و پیگیری کرد تا درمان بهتر و راحتتر صورت گیرد.
علل ناباروری ثانویه چیست؟

علل ناباروری ثانویه چیست؟
از جمله دلایل ناباروری ثانویه در بانوان و آقایان متفاوت است، در صورت بروز ناباروری طی مراجعه به پزشک و بررسی هر یک از آنها میتوان در درمان این مشکل کمک شایان کرد. گفتنی است این عوامل میتوانند قبل از بارداری اولیه نیز بروز دهند و مختص ناباروری ثانویه نیستند و اغلب قابل درمان خواهند بود.
علل ناباروری ثانویه در زنان
از جمله عوامل ناباروری زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بارداری قبلی
بارداری و زایمان در برخی موارد بدون عوارض نیست و ممکن است به دلیل باقی ماندن جفت بعد از زایمان و بروز انواع عفونت، پارگی کیسه، سقط غیر ایمن و… مانع از بارداری شود.
وزن
افزایش و کاهش وزنهای متعدد، در عملکرد درست تخمدانها اثر میگذارد و باعث نارسایی تخمدان شده و از بروز بارداری صحیح جلوگیری به عمل میآورد.
سن
با افزایش سن، قدرت باروری به دلیل کاهش تعداد تخمک کمتر میشود. همچنین فاصله طولانی مدت بین فرزند اول و دوم باعث کاهش کیفیت تخمک نیز میشود که مانع از بارداری صحیح است.
انسداد فالوپ

انسداد فالوپ
یکی از اختلالات مهم در ناباروری اختلال و انسداد در لولههای فالوپ است. ابتلا به بیماریهای عفونی مانند سوزاک یا کلامیدیا باعث انسداد لولههای رحمی شده که مانع از انتقال تخمک از تخمدان به رحم میشود که یکی از عوامل ناباروری است.
اختلال تعداد و کیفیت تخمک
بعد از سن ۴۰ سالگی تعداد و کیفیت تخمک در بانوان کمتر میشود و این عامل باعث بروز اختلالات ژنتیکی نظیر سندرم دان و دیگر بیماریها را بالا میبرد و از طرفی عوامل یاد شده نیز احتمال بارداری را کاهش میدهد.
آندومتریوز
وقتی که قسمتی از بافت رحم در نقاط دیگری از بدن (همانند روده یا تخمدان) رشد کند و بافتی تکامل یافته شود؛ آندومتریوز اتفاق میافتد. در این صورت نیز، کیفیت تخمک کاهش مییابد و موجب اختلال در بارداری میشود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک
در این سندرم هورمون مردانه در بدن زنان بیش از حالت نرمال رخ داده، در نتیجه مانع از تخمک گذاری شده که این حالت به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOD) معروف است. در بروز این مشکل تعادل هورمونی بهم خورده و از بروز بارداری صحیح جلوگیری میشود.
در پایان مطالعه مقالات زیر نیز برای شما میتواند مفید باشد:
ثبت ديدگاه